Dostupni linkovi

Među osumnjičenima za napade u Kelnu 18 tražilaca azila


Njemačke vlasti identifikovale su 18 tražilaca azila među 31 osobom osumnjičenom za napade u njemačkom gradu Kelnu u novogodišnjoj noći.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tobijas Plate rekao je danas da su svi osumnjičeni privedeni.

Oni se sumnjiče za krađe i napade.

Do sada niko nije osumnjičen za navodne seksualne napade u Kelnu koji su izazvali bijes javnosti.

Plate je rekao da među uhapšenima devet muškaraca iz Alžira, osam iz Maroka, pet Iranaca, četvorica Sirijaca, dva Njemca i po jedna osoba je iz Iraka, Srbije i SAD.

Policija je primila veliki broj prijava žena koje tvrde da seksualno napadnute oko glavne željezničke stanice u Kelnu u noći između 31. decembra i 1. januara.

Zbog prijava navodnih seksualnih napada koje su žene opisale kao male grupe muškaraca "arapskog ili sjevernoafričkog porijekla", zatraženo je postrožavanje migrantskih zakona, naročito od strane protivnika njemačke kencelarke Angele Merkel i njene politike otvorenih vrata za prihvat izbjeglica, što je u 2015-toj u tu zemlju dovelo više od milion ljudi.

Portparol njemačke Vlade izjavio je da kancelaraka želi "punu istinu" o incidentima u Kelnu i da "ništa ne smižje biti zataškano" .

"Ne samo da bi to nanijelo štetu vladavini prava već i velikoj većini potpuno nevinih izbjeglica koje traže zaštitu u Njemačkoj" rekao je portparol njemačke Vlade Georg Streiter.

XS
SM
MD
LG