Dostupni linkovi

Orban: EU da uspostavi novu granicu na severu Grčke


Evropska unija bi trebalo da uspostavi novu spoljnu granicu na severnoj granici Grčke, zato što dogovor sa Turskom neće biti dovoljan da spreči stotine hiljada izbeglica da dođu u Evropu, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"Mislim da sledeća linija odbrane koju bi trebalo da uspostavimo leži na severnoj granici Grčke", rekao je Orban u intervjuu mađarskom državnom radiju, a preneo Rojters.

On je dodao da bi Bugarska, severni sused Grčke, trebalo da bude primljena u "šengensku zonu", dok bi Makedoniji trebalo dati finansijsku i drugu pomoć kako bi mogla da ojača svoju odbranu.

"Mislim da dogovor sa Turskom neće biti dovoljan sam po sebi", ocenio je Orban, čija je zemlja podigla ogradu na svojoj južnoj granici kako bi sprečila priliv izbeglica.

Mađarski premijer je takođe najavio veto na bilo kakav predlog o sankcijama EU prema Poljskoj, jakom regionalnom partneru zvanične Budimpešte.

"Evropska unija ne treba da razmišlja o uvođenju bilo kakvih sankcija prema Poljskoj, jer bi to zahtevalo potpunu jednoglasnost, a Mađarska nikad neće podržati predlog bilo kakvih sankcija protiv Poljske", istakao je Orban.

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je juče sporni zakon o medijima kojim se konzervativnoj vladi daje kontrola nad državnim medijima, uprkos zabrinutosti EU i osudama organizacija za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG