Dostupni linkovi

Patrijarh Kiril: Molim se da prestanu ratovi


Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi služiio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril koji je poručio da se moli da prestanu svi ratovi.

"Molim se za ;to da ;prestanu ratovi i ;medjusobne borbe i da mir Božji dodje do ;svih nas", dodao je patrijarh Kiril tokom bogosluženja kojem je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je predsednik Vladimir Putin prisustvovao službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo, u Tverskoj oblasti, prenosi Sputnjik.

Patrijarh Kiril je u obraćanju gradjanima, koje je prenosilo nekoliko državnih televizija, ukazao na to da s rodjenjem Hrista mir među ljudima postaje "cilj i datost"."Ponekad smo u veoma opasnim svadjama s ljudima koji su sposobni da donesu istinsku nesreću, patnju, a ponekad se te svadje završavaju katastrofom. Svako od nas je pre svega dužan, odgovarajući na ;dolazak Spasitelja na svet, da se trudi da ;se miri s našim neprijateljima, da ;razumno gradi odnose tako da mir nastupi umesto svadje", rekao je ruski patrijarh.

U Hramu Hrista Spasitelja ukrašenom belim cvećem i jelovim grančicama, bile su hiljade ljudi.

Svečane liturgije održane su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom sveta. Božić po julijanskom kalendaru obeležavaju i Srpska, Gruzijska, Jerusalimska i Poljska pravoslavna crkva, kao i egipatski Kopti.

XS
SM
MD
LG