Dostupni linkovi

IDIL prijeti da će uništiti saudijske zatvore


Militantna organizacija "Islamska država Irak i Levant" (IDIL) zaprijetila je da će uništiti zatvore u Saudijskoj Arabiji u kojima se nalaze militanti, nakon što su vlasti te države pogubile 47 ljudi, od toga 43 militanta Al kaide.

"IDIL uvijek nastoji da oslobodi zarobljenike, ali mi smo shvatili da do toga neće doći, ukoliko ne iskorijenimo tiransku vladavinu, a zatim uništimo njihove zatvore i da ih porazimo na terenu", navodi se u članku objavljenom na internetu.

IDIL i Al kaida su rivali koji se ideološki mimioilaze, ali su ujedinjeni u neprijateljstvu koje dijele prema Saudijskoj Arabiji, koja ih je proglasila za terorističke grupe i zatvorila na hiljade njihovih pristalica.

Prilikom masovnog pogubljenja u subotu, 2. januara, ubijena su četvorica šiitskih muslimana, među njima i istaknuti sveštenik Nimr al-Nimr.

IDIL je preuzeo odgovornost za niz bombaških napada i pucnjava u Saudijskoj Arabiji od novembra 2014. godine u kojima je ubijeno više od 50 ljudi, većinom šiita, kao i više od 15 pripadnika snaga bezbjednosti

XS
SM
MD
LG