Dostupni linkovi

Venecuela: Opozicija kontroliše parlament posle 17 godina


Novoizabrani venecuelanski poslanici položili su danas zakletvu, čime je opozicija u toj zemlji posle 17 godina preuzela kontrolu nad parlamentom.

Zakletva je protekla u atmosferi velikih tenzija u skupštinskoj sali i sukoba stotina pristalica i protivnika opozicije ispred zgrade parlamenta.

Grupa provladinih poslanika je u znak protesta napustila salu, dok je novo parlamentarno vođstvo predstavljalo zakonodavnu agendu.

To je prvi put posle 17 godina da protivnici socijalističke revolucije, koju je započeo preminuli predsednik Ugo Čaves, imaju kontrolu nad parlamentom.

Opoziciona kolicija je na izborima u decembru osvojila dvotrećinsku većinu od 112 mesta, a vladajuća Socijalistička partija je dobila 55 poslanika.

Jedna od prvih mera novog saziva parlamenta verovatno će biti donošenje zakona o oslobodjenju desetina aktivista uhapšenih tokom antivladinih protesta 2014, navodi AP.

Deo tvrdokornije opozicije pozivao je predsednika Nikolasa Madura, koji je iz redova socijalista, da podnese ostavku kako bi se izbegla politička kriza.

XS
SM
MD
LG