Dostupni linkovi

Slovačka će u Makedoniju poslati 25 policajaca


Slovački premijer Robert Fico saopštio je danas da će Slovačka 1. februara poslati u Makedoniju 25 policajaca da pomognu sa izbjegličkim talasom koji, prema njegovim riječima, sada usporava samo loše vrijeme a ne nekakve efikasne mjere Evropske unije.

"Samo vremenske prilike nam sada pomažu. Prema najnovijim podacima iz današnjeg dana u Evropu dolazi 1.000 do 5.000 migranata što je ogroman broj. Svi očekujemo da će, kada se vrijeme proljepša, taj broj samo rasti. To su neprihvatljivi brojevi", kazao je danas na konferenciji za novinare u Bratislavi slovački premijer.

Fico je upozorio da se uopšte ne zna šta će biti dalje sa izbjeglicama sa kojima u Evropu stiže i veliki rizik po bezbjednost Evropljana.

"Ako vam nije dovoljan Pariz ne znam kakav još dokaz vam je potreban", reako je premijer i ponovo zatražio da Evropska unija preduzme efikasne mjere za zaustavljanje izbjegličkog talasa još na spoljnim granicama Unije.

"Ideja multikulturnog društva u Evropi je propala. Neki izgredi su grozni, čak neshvatljivi. Na javno mnjenje veoma su uticali zločini u Parizu. Nismo slučajno migracijsku krizu povezali sa prijetnjama po bezbednost", kazao je Fico.

Slovački premijer ponovo je odbio kritike koje mu od eskalacije izbjegličkog talasa upućuje predsjednik Slovačke Andrej Kiska, koji ponavlja da bi slovački zvaničnici trebalo da prestanu da siju paniku od izbjeglica i islama među Slovacima i da pokažu prema izbjeglima saosjećanje i milosrđe.

XS
SM
MD
LG