Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Arifovića, Smajlovića i Salihovića za Zalazje


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Izeta Arifovića (56), Suada Smajlovića (59) i Amira Salihovića (59) zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Srebrenice.

Optužene terete da su kao pripadnici snaga Armije BiH na području Srebrenice postupali suprotno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su, prema navodima optužnice, 12. jula 1992. godine učestvovali u napadu na selo Zalazje, nakon čega je grupa od osam civila srpske nacionalnosti, koji su se prethodno predali, zajedno sa četiri leša dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici.

Arifovića, Smajlovića i Salihovića uhapsili su u ponedjeljak 4.janura, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH na području Tuzle.

Tužilac je predložio Sudu BiH određivanja mjera zabrane za ove osobe, koje će uključivati i zabranu napuštanja mjesta boravišta, sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim, te periodično javljanje nadležnoj policiji.

XS
SM
MD
LG