Dostupni linkovi

Sindikati prosvete Srbije traže hitan sastanak sa Vladom


Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražio je danas "hitan nastavak pregovora o materijalnom stanju u prosveti".

U pismu upućenom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ministru prosvete Srđanu Verbiću i ministarici državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički navodi se da Vlada nije ispunila obaveze iz Sporazuma o rješavanju spornih pitanja u prosveti čijim potpisivanjem je okončan višemjesečni štrajk prosvetara.

"U tom Sporazumu najznačajnija vremenska odrednica je 1. januar 2016. godine. Do ovog datuma trebalo je da bude donijet Zakon o platnim razredima, što je bio osnov potpisane obaveze Vlade da se materijalni položaj u obrazovanju popravi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sindikati tada ukazivali da je ovo predviđanje Vlade nerealno i da se takav posao ne može obaviti u navedenom roku, dok je Vlada insistirala i obavezala se da će platni razredi biti ne samo donijti, već biti i okosnica poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

"Sada, kada je svima jasno da su sindikati bili u pravu a da Vlada nije ispunila obaveze iz Sporazuma, tražimo hitan nastavak pregovora o materijalnom stanju u prosveti, u cilju pronalaženja drugih načina za rješavanje ovog problema", saopštio je SRPS.

XS
SM
MD
LG