Dostupni linkovi

Saudijska Arabija prekida avio saobraćaj s Iranom


Saudijska uprava za vazdušni saobraćaj saopštila je u u ponedjeljak, 4.januara da su svi letovi ka Iranu i iz te zemlje ka Saudijskoj Arabiji otkazani, pošto je Rijad prekinuo diplomatske odnose s Teheranom.

Do posljednjih tenzija na Bliskom istoku došlo je pošto je Saudijska Arabija u subotu pogubila šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u toj zemlji, što je izazvalo je proteste u Teheranu gde je napadnuta saudijska ambasada.

Saudijska uprava za vazdušni saobrćaj saopštila je da je odluku o prekidu avio saobraćaja ka Iranu donijela na osnovu prekida u diplomatskim odnosima.

Posle Saudijske Arabije, diplomatske odnose s Iranom su prekinuli i Bahrein i Sudan, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svog ambasadora u Iranu i sveli diplomatske odnose s tom zemljom na minimum.

Zapadane države, SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanije, Italija pozivaju obje zemlje na spuštanje tenzija budući na bi njihov konflikt, u kojem jedni predstavljaju ključnu sunitsku a drugi šiitsku zemlju na Bliskom istoku mogao imati teške posljedice.

Rusija se ponudila da posreduje u dijalogu dvije strane.

XS
SM
MD
LG