Dostupni linkovi

Kosovska opozicija najavila nove proteste 9.januara


Predstavnici tri opozicione stranke na Kosovu najavili su danas da će protesti 9. januara biti veliki, ali mirni i da će zahtjevati poništenje Sporazuma o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je na konferenciji za medije predstavnika opozicije rekla da je Vlada Kosova pogazila Ustav kada je u pitanju Sporazum o ZSO i da opozicija neće prestati da traži poništenje tog sporazuma.

Ona je pozvala građane da se 9. januara masovno odazovu na protest u Prištini.

Potpredsjednik pokreta Samoopredjeljenje Driton Čauši je rekao da je opozicija pobijdila kada se radi o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom i da je to potvrdio i Ustavni sud.

Poslanica Incijative za Kosovo Valjdeta Bajrami je rekla da se opozicione stranke pripremaju za protest 9. januara čiji je cilj da se "ne poklanja zemljište Kosova", čime je aludirala na sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Ustavni sud Kosova ocijenio je krajem prošle godine da dijlovi sporazuma o ZSO nisu u skladu sa Ustavom Kosova, ali da treba nastaviti sa izradom Statuta Zajednice.

XS
SM
MD
LG