Dostupni linkovi

I Francuska poziva Rijad i Teheran na spuštanje tenzija


Francuska je danas od Saudijske Arabije i Irana zatražila da smanje tenzije nakon što je Rijad prekinuo odnose sa Teheranom usljed spora zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Šeika Nimr al Nimra.

"Moramo biti oprezni sa dešavanjima između Saudijske Arabije i Irana. Francuska poziva obje strane da smanje tenzije", rekao je portparol francuske Vlade Stefan Le Fol.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom poslije pogubljenja šiitskog sveštenika. Svoju odluku je objavila u nedjelju, dan nakon što su demonstranti uništili Ambasadu te zemlje u Teheranu.

Bahrein je danas donio odluku da prati primjer Saudijske Arabije i prekine diplomatske odnose sa Iranom.Istu odluku donio je i Sudan dok su Ujedinjeni Arapski Emirati spustili nivo diplomatskih veza sa Teheranom.

Saudijska Arabija i Iran predstavljaju velike sunitske i šiitske sile u regionu i podržavaju različite strane u sukobima u Siriji i Jemenu.

Postoji bojazan da bi poslije pogubljenja šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji moglo doći do rasta vjerskih tenzija u regionu.

Dvije sunitske džamije u Iraku danas su bile na meti bombaških napada u kojima je ubijen jedan mujezin.

XS
SM
MD
LG