Dostupni linkovi

Šarović : Aplikacija BiH za EU u prvoj polovini godine


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da nije siguran u najave nekih političara da bi BiH još u januaru mogla da uputi kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

On je tokom susreta sa novinarima izrazio nadu da bi se to moglo desiti u vrijeme predsjedavanja Holandije EU, dakle u prvoj polovini ove godine.

Šarović je komentarisao pripreme pregovaračkog tima BiH u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, ističući da ne može da otkriva više detalja, ali da je jasno da će taj proces biti obilježen faznim prilagođavanjem kvota za određene proizvodne linije, posebno za mlijeko i meso, te mesne i mliječne prerađevine.

"Nama u BiH nedostaju mehanizmi podrške poljoprivrednom sektoru i zbog toga moramo veoma pažljivo graditi našu pregovaračku poziciju sa EU", naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, pregovarački tim za sedam dana odlazi u Brisel na tehničke konsultacije sa Evropskom komisijom.

On je odbacio mogućnost da EU uvede određene sankcije BiH ukoliko ne bude rezultata u adapataciji SSP-a.

On je rekao da pitanje u vezi sa efikasnim mehanizmom koordinacije treba postaviti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, ali i ostalim nivoima vlasti u BiH.

XS
SM
MD
LG