Dostupni linkovi

Ban Ki Mun osudio pogubljenja u Sadijskoj Arabiji i pozvao na mir


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je "duboku uznemirenost" zbog pogubljenja 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, među kojima i jednog šiitskog verskog vodje, izjavio je portparol UN.

Ban Ki Mun je pozvao "na mir i umerenost u reakciji na pogubljenje šeika Nimra i pozvao sve vodje u regionu da nastoje da izbegnu jačanje verskih napetosti", rekao je ; portparol UN. ; Saudijska Arabija, tradicionalni saveznik SAD, pogubila je 47 osoba zbog terorizma, a na spisku pogubljenih je bio i imam Nimr el Nimr, koji je u oktobru osudjen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja. El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Njegovo pogubljenje je u Iranu dočekano nasilnim demonstracijama i napadima na saudijsku ambasadu u Teheranu, a iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei je upozorio da će Saudijce stići "Božja osveta" zbog pogubljenja ovog "mučenika".

Posle pogubljenja šeika Nimra stotinak ljudi je takodje protestovalo u Saudijskoj Arabiji u većinski šiitskom gradu Katifu na istoku zemlje, noseći slike pogubljenog imama. "Šeik Nimr i neki od drugih pogubljenih zatvorenika osudjeni su u procesu koji je predstavljao problem kako po prirodi optužbi tako i po načinu na koji se odvijao", rekao je portparol generalnog sekretar UN i podsetio da je Ban Ki Mun više puta preneo Saudijskoj Arabiji svoju zabrinutost u vezi sa slučajem šeika Nimra.

XS
SM
MD
LG