Dostupni linkovi

Mustafa: Sprovođenje sporazuma i raspuštanje paralelenih struktura


"Pokušaćemo da dobijemo odgovor od EU šta će biti sa vizama. U suprotnom će nam biti veoma teško da učestvujemo u daljim pregovorima sa Srbijom", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa.

Mustafa za radio Dojče vele na albanskom jeziku ocenio da je Kosovo mnogo uradilo na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, da je u septembru komisija za procenu rekla da je Kosovo od 95 kriterijuma koje je trebalo da ispuni ispunilo 87, a da su sada kriterijumi duplirani u odnosu na druge zemlje.

"Sada smo pred građanima u jako nepovoljnoj situaciji, jer smo učinili maksimalne napore da ispunimo sve zahteve stranaca, uključujući i dijalog sa Srbijom što je za nas vrlo teško. Srbija je sada nagrađena time što je otvoreno poglavlje 35 za konstruktivnu ulogu u dijalogu, dok smo mi sve dalje od ostvarenja naših ciljeva, jer nam stalno govore: radite vi još više, a videćemo da li ćemo da vam liberalizujemo vize ili ne", rekao je Mustafa.

Kada je u pitanju dijalog Mustafa je najavio i da će Prišitna tražiti da svi sporazumi budu sprovedeni, kao i da budu raspuštene sve paralelene strukture.

"Što se Srbije tiče, definisali smo neka tehnička pitanja o kojima treba da raspravljamo kao što su pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja. Ali, ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspustanje paralelnih srpskih struktura", kazao je Mustafa.

Mustafa je rekao i da Zajednica srpskih opština svakako treba da bude formirana, ali da će se u procesu izrade statuta voditi računa da bude u skladu sa kosovskim ustavom i da neće biti novih pregovora u vezi sa sporazumom.

On je naveo da se ono što je rekao Ustavni sud odnosi na statut ZSO, jer je sud ocenio da Zajednica može da bude osnovana, dodajući i da je rečeno da treba da bude osnovana po evropskoj povelji lokalne samouprave.

Povodom Specijalnog suda za zlocicne bivše OVK, Mustafa je rekao da je Kosovo sve svoje obaveze završilo i da je ostalo da se ratifikuju sporazumi sa Holandijom, kao zemljom domaćinom jednog dela suda, koji će imati dva sedišta - jedno na Kosovu, drugo u Holandiji.

"Za sada nema nikakvih informacija da bi to moglo i dalje da se odlaže", napomenuo je on.

Komentarišući kritike opozicije da su vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahteva za vanredne izbore Mustafa je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine.

On je dodao i da će se ispoštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova prema kome Hašim Tači iduće godine treba da bude izabran za predsednika.

XS
SM
MD
LG