Dostupni linkovi

EU zabrinuta zbog pogubljenja u Saudijskoj Arabiji


Evropska unija (EU) izrazila je večeras duboku zabrinutost zbog pogubljenja 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, među kojima je bio i šiitski imam Nimr Baker el Nimr, koji je predvodio antivladine proteste u toj zemlji.

"EU je ozbiljno zabrinuta zbog slučaja imama, slobode izražavanja i poštovanja građanskih i političkih prava, koji moraju da budu sačuvani i u borbi protiv terorizma", navodi se u saopštenju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Saudijski državni mediji preneli su da je na listi pogubljenih ljudi i imam Nimr el Nimr, koji je u oktobru osuđen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Vest o njegovom pogubljenju mogla bi, kako se procenjuje, da izazove nove nerede među šiitskom manjinom u Saudijskoj Arabiji.

Iran, kao vodeća šiitska zemlja, odmah je reagovao na vest o pogubljenju, navodeći da će Saudijska Arabija "skupo platiti" smrt šiitskog imama.

XS
SM
MD
LG