Dostupni linkovi

Ipsos : DPS 45 posto, Demos 13 posto podrške u Crnoj Gori


Demokratska partija socijalista (DPS) sa 45 odsto podrške ubjedljivo je najjača politička partija u Crnoj Gori, pokazalo je decembarsko istraživanje agencije Ipsos stratedžik marketing.

Na drugom mjestu nalazi se Demos Miodraga Lekića kojeg podržava 13 odsto građana, dok Demokratski front i Građanski pokret URA podržava po osam odsto građana.

Iznad cenzusa su, po istraživanju, još Socijalistička narodna partija i Demokrate Alekse Bečića sa šest odsto podrške i Socijaldemokratska partija sa četiri odsto, piše Pobjeda.

Ostale političke partije su ispod cenzusa, a najbliže ulasku u parlamentu su Bošnjačka stranka i Pozitivna Crna Gora sa po dva odsto podrške opredijeljenih birača. U odnosu na novembarsko istraživanje Ipsosa, nema većih pomjerenja budući da su DPS, Demos i DF zadržali isti rejting.

Blag rast bilježi Građanski pokret URA koji je porastao za jedan odsto, dok je SNP izgubio jedan odsto podrške.

Jedan procenat podrške izgubila je Bošnjačka stranka koja se nakon dužeg vremena po istraživanju nalazi ispod cenzusa. Prema tom istraživanju u decembru, 48 odsto punoljetnih građana Crne Gore smatra da Crna Gora ide pravim putem naspram 44 odsto onih koji misle da Crna Gora ide pogrešnim putem.

Među najznačajnijim problemima koje građani izdvajaju na prvom mjestu su nezaposlenost i to njih 34 odsto, nizak standard 12 odsto i zatim korupcija sa 9 odsto građana. Istraživanje je sprovedeno između 9. i 18. decembra na reprezentativnom uzorku od 1004 punoljetnih građana Crne Gore.

XS
SM
MD
LG