Dostupni linkovi

Misija Mars: Novi pokušaj za dvije godine


Insight misija letjelica
Insight misija letjelica

Dugo očekivano NASA-ino lansiranje planirano za mart 2016. godine bit će odgođeno zbog tehničkih problema, ali i zbog činjenice da se na Mars ne može poletjeti "kad se god poželi".

Misija pod nazivom INSIGHT (Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport) dizajnirana je za prikupljanje podataka o unutrašnjoj strukturi Crvene planete. Otkrivajući tajne Marsa, naučnici se nadaju da će shvatiti procese formacije i evolucije cjelokupne planete.

Jedan od ključnih instrumenata zove se SEIS ili Seismic Experiment for Interior Structure, iznimno osjetljiv seizmometar sposoban da detektuje pomjeranje tla srazmjerno veličini atoma. Nažalost, upravo je ovaj instrument otkazao poslušnost.

Uslovi na Marsovoj površini izuzetno su nepovoljni pa se istrumenti moraju zaštititi vakumiranim kapsulama. Ipak, tokom usavršavanja zaštite inžinjeri su shvatili da ne mogu dovršiti dizajn koji je tokom testiranja "popustio" dva puta.

Također, s obzirom na to da letovi sa Zemlje na Mars zbog udaljenosti planeta moraju biti obavljeni u kratkom vremenskom prozoru, čak i skora popravka instrumenata neće omogućiti lansiranje netom nakon marta 2016. Naime, prozor traje samo dvije sedmice svakih 26 mjeseci.

To znači da će lansiranje rakete sa SEIS-om biti odgođeno najvjerovatnije za 2018. godinu.

Ipak, ne treba biti pesimističan. Jedan od NASA-inih projekata koji je trebao biti lansiran 2008. godine prolongiran je za slanje na Mars tek 2011. Danas ga poznajemo kao rover Curiosity, vjerovatno najuspješniju misiju koju je čovjek poslao na Crvenu planetu.

XS
SM
MD
LG