Dostupni linkovi

Grčka odobrila ozvaničenje istopolnih veza


Parlament Grčke izglasao je noćas zakon kojim se istopolnim parovima daje pravo sklapanja takozvane građanske zajednice, čime je broj članica EU u kojima homoseksualci mogu ozvaničiti vezu porastao na 20.

Za zakon je od 249 prisutnih poslanika glasalo 193, uključujući vladajuću levičarsku Sirizu, a 56 se izjasnilo protiv, među njima i poslanici Sirizinog koalicionog partnera u vladi, nacionalističkih Nezavisnih Grka (ANEL), prenio je AFP.

Novi zakon rješava pitanja vlasništva i nasljedstva, ali ne sadrži odredbe o usvajanju djece u istopolnim zajednicama.

Crkva se oštro protivila usvajanju ovog propisa, 2008. kada je usvajan prethodni zakon o građanskim zajednicama uspjela je da nametne da se izričito upiše da se taj propis ne primjenjuje na istopolne parove, a jedan uticajni grčki sveštenik je ove sedmice okarakterisao homoseksualnost kao "zločin" i izjavio da su gejevi "prokleti" i da "ih treba pljuvati".

Glasanjem u Grčkoj broj zemalja koje pružaju ozvaničenje istopolne veze porastao je na 20, a među njima 11 homoseksualcima pruža mogućnost sklapanja braka.

Istopolni brakovi mogu se sklopiti u Holandiji, koja je prva otvorila tu mogućnost 2001, Belgiji, Španiji, Švedskoj, Portugaliji, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji izuzev Severne Irske, Luksemburgu i Irskoj, dok je u Finskoj donijet zakon i primjenjivaće se od 2017. godine.

Pored toga, u Evropi je to još moguće u Norveškoj i na Islandu.

Broj zemalja u kojima je neka vrsta registrovane zajednice otvorena za istopolne parove znatno je veći – 20 članica EU, među kojima su i one koje odobravaju brakove.

To su Danska i to od 1989, Švedska, Španija, Holandija, Francuska, Belgija, Nemačka, Portugalija, Finska, Velika Britanija, Mađarska, Češka, Luksemburg, Slovenija, Irska, Austrija, Malta, Hrvatska, Estonija, a sada im se priključila i Grčka.

Osam članica EU ne priznaje nikakav oblik zajednice istopolnih parova – Italija, Kipar, Slovačka, Letonija, Litvanija, Rumunija, Bugarska i Poljska.

XS
SM
MD
LG