Dostupni linkovi

Bagdad: Ramadi će biti oslobođen narednih dana


Iračke snage pokrenule su danas napad na posljednja uporišta pripadnika "Islamske države" u centru Ramadija, da bi preuzele kontrolu nad gradom koji je u maju pao u ruke militanata.

Pukovnik Otman al Ganemi za iračku je taleviziju najvio da će grad biti oslobođen narednih dana.

"U danima što dolaze mi ćemo objaviti dobre vijesti da je kompletan Ramadi oslobođen" izjavio je on u srijedu, 23.decembra.

Dan poslije proboja u centar grada, snage koje predvodi elitna antiteroristička jedinica napreduju prema kompleksu državnih objekata u Ramadiju, glavnom gradu provincije Anbar.

Zauzimanje ovog kompleksa označilo bi novi korak ka preuzimanju pune kontrole nad Ramadijem, prenio je AFP.

Ako Ramadi bude oslobođen biće to drugi veliki irački gard nakon Tikrita kojeg su iračke snage uspjele povrtiti iz ruku militanata "Islamske države"

Državne snage, koje imaju podršku iz vazduha iračke i međunarodne koalicije pod vođstvom SAD, moraju da se pažljivo kreću kroz razoreni grad, čije su puste ulice prepune ruševina i šrapnela.

Militanti koji se povlače ostavljaju za sobom eksplozivne zamke, postavljaju bombe pored puteva i sakrivaju se u tunele koji takođe mogu biti napunjeni eksplozivom.

Iračke snage koje čiste stambeni dio grada pronalaze velike količine municije i eksploziva, uključujući rakete napravljene od plinskih boca.

XS
SM
MD
LG