Dostupni linkovi

EU uplatila BiH 2,9 miliona eura za procesuiranje ratnih zločina


Delegacija Evropske unije (EU) u BiH uplatila je 2,9 miliona eura predviđenih u okviru podrške EU naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina.

Riječ je o drugoj tranši sredstava namijenjenih za finansiranje rada 142 zaposlena, angažovana na procesuiranju predmeta ratnih zločina u cijeloj BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Oslobađanje ove tranše bilo je uslovljeno usvajanjem strateškog okvira za reformu sektora pravde u BiH u septembru ove godine, nakon čega su vlasti BiH dostavile procjenu na koji način su ispunjeni potrebni uslovi.

Evropska komisija i Delegacija EU završile su potrebne analize i procedure te prebacile sredstva trezoru BiH koji je dalje odgovoran za prenos sredstava nadležnim tijelima u cijeloj zemlji. Prenos bi trebalo da bude urađen bez odgađanja.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da se BiH suočava sa jedinstvenim izazovom u rješavanju velikog broja preostalih predmeta ratnih zločina.

"Upravo zbog toga EU će osigurati gotovo 15 miliona eura tokom petogodišnjeg perioda za finansiranje kontinuiranih istraga i procesuiranje značajnog broja preostalih predmeta ratnih zločina u cijeloj zemlji. Da je BiH ispunila uslove kako je to bilo predviđeno, druga tranša bila bi isplaćena još prije godinu dana", naveo je Vigemark.

Sveukupni cilj podrške EU je smanjenje broja predmeta ratnih zločina sa poznatim osumnjičenim za najmanje polovinu do kraja 2018. godine.

Prva tranša isplaćena je u decembru 2013. godine.

XS
SM
MD
LG