Dostupni linkovi

Radončić odbio ulazak u Vijeće ministara BiH


U Predsjedništvu BiH razgovarali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Ovom prilikom je izraženo zadovoljstvo da je koalicija SDA-SBB potpuno stabilizirala stanje u Federaciji, BiH, pa i u regionu.

Ipak, Radončić i SBB ne žele imenovati svoje kadrove na upražnjena mjesta u Vijeću ministara BiH.

Izetbegović i Radončić su se saglasili da je koalicija u iznimno kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međuanarodnom planu i da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena.

"Povodom očekivanja da će 30. decembra na Predstavničkom domu PS BiH Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra prometa i komunikacija, a gospodin Bakir Dautbašić za zamjenika ministra odbrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Vijeće ministara. Razlog tome je da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužioca u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda", navodi se u saopćenju SBB-a.

Da li će SBB uopšte predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se, između ostalog, politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a.

XS
SM
MD
LG