Dostupni linkovi

Rusija će moći da odbacuje presude međunarodnih sudova


Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se omogućava ruskom Ustavnom sudu da odluči hoće li ili ne primjenjivati presude međunarodnih sudova za ljudska prava.

Zakon, objavljen u utorak na vladinom web sajtu, omogućava najvišem ruskom sudu da odbacuje presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Stazburu (ECHR) ako ocijeni da su neustavne.

Human Rights Watch je saopštio da je zakon osimišljen da bi se onemogućilo da žrtve kršenja ljudskih prava u Rusiji potraže pravdu pred međunarodnim sudovima.

Ovaj je zakon usvojen nakon što je Sud u Strazburu presudio da Rusija mora da plati 1.9 milijardi eura odštete vlasnicima dionica iz uništene naftne kompanije Yukos, čiji je vlasnik bio Mihail Hordorkovski.Presuda predstavlja snažen finasijski pritisak na Moksvu koja već ima značajan pad prihoda zbog pada cijena nafte i sankcija Zapada.

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu u 2014., godini primio je 218 tužbi protiv Rusije, i u 122 slučaja je utvrdio da je Moskva prekršila pravila evropskih konvencija za ljudska prava.

Među tim slučajevima su deportacije gruzijskih građana 2006., i zatvaranje optuženika u metalne kaveze tokom salušanja u ruskom sudu.

Ruski parlament je zakon odobrio prošle sedmice a Putin je zakon potpisao u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG