Dostupni linkovi

SIPA u Srebrenici uhapsila bivšeg komandira policije zbog ratnog zločina


Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e su na području Srebrenice slobode lišili Milana Bogdanovića.

Bogdanović (65) je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao komandant policijskih snaga, na dužnosti komandira PS Skelani i komandira 6. čete Posebnih jedinica policije (PJP), postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, nakon pada Zaštićene zone Srebrenica u mjesecu julu1995. godine.

Bogdanović je osumnjičen kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, tokom kojeg su pripadnici VRS i MUP-a RS poduzimali širok i sistematičan napad, usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka je pogubljeno po kratkom postupku i pokopano u masovne grobnice.

XS
SM
MD
LG