Dostupni linkovi

Den Hag: Dodik nastavlja svjedočenje na suđenju Mladiću


Unakrsnim ispitivanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao svjedoka odbrane, danas će pred Haškim tribunalom biti nastavljeno suđenje Ratku Mladiću.

Dodik je juče rekao i da je kao narodni poslanik učestvovao na većini sastanaka i sjednica kada su se donosili konstitutivni akti za uspostavljanje Republike Srpske i da je za mnoge od njih glasao.

"Smatrao sam to legitimnim i legalnim jer je prema Ustavu SFRJ suverenitet pripadao narodima, a srpski narod je imao pravo na svoj suverenitet i svoje odluke", istakao je predsjednik Republike.

Odgovarajući na pitanja u Haškom tribunalu, Dodik je rekao da BiH nikada nije bila suverena država, a da istorijski gledano gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH.

On je naglasio i da je da je politika SDS-a bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je HDZ, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH.


XS
SM
MD
LG