Dostupni linkovi

Crna Gora: Višečlanim porodicama doživotna naknada


Majke troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, moći će od početka naredne godine da podnesu zahtjev za primanje doživotne mjesečne naknade, saopštila je crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama.

Kovačevićeva je na konferenciji za novinare rekla da su Zakonom o dopunama Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti propisana dva nova prava.

"To su pravo na naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece", rekla je Kovačevićeva.

Zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža primaće doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više djece primaće naknadu 40 odsto prosječne neto zarade.

Prosječna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra, što znači da će majke sa troje i više djece primati po 333, odnosno 193 evra.

XS
SM
MD
LG