Dostupni linkovi

Opozicija traži od Jahjage poništavanje sporazuma o ZSO


Lideri kosovske opozicije zatražili su danas od predsednice Atifete Jahjaga da poništi sporazume o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, zatimoslobođenje poslanika i aktivista opozicije iz pritvora.

U suprotnom, opoziicja će zatražiti organizovanje referenduma, odnosno prevremene parlamentarne izbore. U zahtevu predatom Jahjagi, traži se da u cilju izlaska iz političke krize, Vlada postupi shodno potpisima više od 200.000 građana koji su peticijom tražili poništenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Opozicija je još jednom stražila poništenje sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji. Zatim,

Ukoliko se sporazumi ne ponište opozicija zahteva organizovanje referenduma, a ako se i to na prihvati onda raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu.

Predstavnici pokreta Samoopredelenje Visar Imeri, lider ABK Ramuš Haradinaj i predsednik Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj predali su Jahjagi peticiju.

Haradinaj je dodao da samo dva puta vode izlasku iz sadašnje situacije, održavanje referenduma ili privremeni parlamentarni izbori.

"Ujedinjena opozicija se neće odreći svojih zahteva", rekao je Haradinaj.

Jahjaga se nakon sastanka sa opozicijom sastala i sa premijerom, Isom Mustafa, koji je izjavio da je sastanak deo inicijative predsednice Kosova da se pronađe rešenje ovoj situaciji.

„Nismo razgovarali o konkretnim pitanjima, ali sigurno je da je potrebno izaći iz ove situacije u okviru Ustava i zakona Kosova“, kazao je Mustafa.

Haradinaj je nakon sastanka izjavio da ukoliko ne postoji volja da se sporazumi ponište, opozicija će se onda zalagati da o tome odlučuje narod putem referenduma. Ako do toga ne dođe, onda će opozicija zatražiti vanredne izbore, dodao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG