Dostupni linkovi

Tošibi preti kazna od 60 miliona dolara zbog lažnih izveštaja


Japanski tržišni regulator je saopštio danas da bi elektronski gigant Tošiba mogao biti kažnjen sa rekordnih 60 miliona dolara zbog šeme "naduvavanja" profita, koja je ugrozila reputaciju jedne od najpoznatijih japanskih kompanija.

Naime, japanska komisija za nadzor trgovanja hartijama od vrednosti i berzi preporučila je izricanje kazne Tošibi u iznosu od 7,37 milijardi jena (60 miliona dolara) zbog falsifikovanja izveštaja o zaradi, što je, kako navodi njujorška agencija "Blumberg", jedna od najvećih finansijskih kazni koju je ikada tražio jedan regulator.

"Kompanija Tošiba je u više navrata obmanula investitore, pošto je u periodu između 2012. i 2013. godine dostavljala lažne finansijske izveštaje", navodi se u saopštenju tog regulatora.

Ranije ove godine, ova kompanija, sa tradicijom dugom 140 godina, bila je pogođena sramnim otkrićem da su njeni rukovodioci lažirali izveštaje o zaradi.

Tada je nezavisna komisija, angažovana na zahtev Tošibe, saopštila da je ta kompanija preuveličala profit iz poslovanja za 151,8 milijardi jena (1,22 milijarde dolara) i da je praksa "naduvavanja" cifri profita pokrenuta posle finansijske krize koja je izbila pre sedam godina, nakon čega su visoki menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.

XS
SM
MD
LG