Dostupni linkovi

Kina obećala 60 milijardi dolara za Afriku


Kineski predsednik Si Djinping obećao je danas da će Africi obezbediti 60 milijardi dolara za razvoj, što su lideri Kine i Afrike ocenili kao "dobitak za obe strane".

Sijevu najavu prisutni su pozdravili aplauzom, a među njima bili su predsednici Južne Afrike, Nigerije i Kenije, Jakob Zuma, Mahmadu Buhari i Uhuru Kenijata, kao i predsedavajuća Komisiji Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

Govoreći na Forumu o kinesko-afričkoj saradnji Johanesburgu, Si je istakao da će 10 oblasti dobiti finansijska sredstva namenjana, izmedju ostalog, za infrastrukturne projekte, pomoć za zemlje pogodjene sušom i hiljade stipendija za školovanje afričkih studenata.

Kineski predsednik je obećao da će obezbediti pomoć za unapređenje zdravstvenih ustanova u Africi, satelitski prijem u 10.000 afričkih sela, kao i obuku za stotine novinara.

Prema podacima Južnofričkog instituta za medjunarodne poslove, kineska vlada postala je najveći medjunarodni trgovinski partner Afrike u 2009. godini. Vrednost trgovine u 2014. godini procenjena je na 201 milijardu dolara, što predstavlja nagli rast u odnosu na 10,6 milijardi dolara u 2000. godini.

XS
SM
MD
LG