Dostupni linkovi

EU razmatra da Frontexu da ovlašćenja da čuva granice


Evropska unija razmatra mogućnost da se pograničnim snagama EU, agenciji Frontex, daju ovlašćenja da intervenišu i čuvaju spoljne granice države članice Unije kako bi zaštitili Šengen zonu, saopštili su danas u Briselu zvaničnici i diplomati EU.

Takav potez mogle bi blokirati države koje strahuju od predavanja suverene kontrole nad svojim teritorijama, prenosi Rojters.

Takva diskusija, međutim, odražava strahovanja da neuspeh Grčke da kontroliše talas migranata iz Turske može dovesti Šengen zonu na ivicu kolapsa, navodi Rojters.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, koji je u Briselu na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU rekao je da očekuje da će predlog koji bi trebalo da bude razmatran 15. decembra uključiti i davanje odgovornosti za kontrolu granica biti dato agenciji Frontex, ako zemlja članica EU to ne učini sama.

"Evropska komisija bi trebalo da iznese predlog čiji je cilj da ako neka država ne štiti efikasno svoje spoljne granice, onda to može preuzeti Frontex", kazao je De Mezijer novinarima, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG