Dostupni linkovi

Milioni šiitskih hodočasnika u Karbali


Više miliona hodočasnika okupilo se danas u iračkom svetom gradu Karbala kako bi obeležili Arbain, jedan od najznačajnijih šiitskih verskih praznika.

Prema pisanju iračkih državnih medija, Karbalu je posetilo više od 22 miliona hodočasnika, što je rekordan broj ljudi koji je učestvovao u proslavi tog praznika. Mnogi su u Karbalu doputovali peške iz Bagdada.

Ove godine je pojačano obezbedjenje, za koje su zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova, šiitska milicija i savetnici iz Irana. Šiitska zajednica u Iraku često je bila na meti napada Islamske države.

Praznikom Arbain se obeležava kraj 40-dnevnog perioda oplakivanja smrti imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Imam Husein je ubijen u sedmom veku u bici kod Karbale, kojom je učvršćena podela izmedju šiita i sunita.

Vernici najčešće pešače do Karbale, a put nekad može trajati i do dva dana. Najčešća tema razgovora medju vernicima na tom putu ove godine bila je bezbednost.

Islamska država drži pod kontrlom velike delove severnog i zapadnog Iraka, uključujući grad Ramadi, koji je na oko 140 kilometara severno od Karbale.

U samoubilačkom napadu na hodočasnike u ponedeljak u Bagdadu poginulo je devet ljudi, a 21 osoba je ranjena.

XS
SM
MD
LG