Dostupni linkovi

Ministri dogovorili reformu Šengena, bolju kontrolu granica


Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su na današnjem sastanku posvećenom borbi protiv terorizma niz mera uključujući reformu Šengenske zone do kraja godine i sistematsku i koordiniranu kontrolu granica posle terorističkih napada u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev najavio je da su se on i njegove kolege dogovorile na hitnom sastanku da "odmah" pojacaju kontrolu na spoljnim granicama Šengenske zone posle čega će uslediti dublje promene.

"Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog sporazuma kako bi omogućila sistematsku i obaveznu kontrolu na spoljnim granicama za sve putnika, uključujući one na koje se odnosi sloboda kretanja," rekao je on, prenosi AFP

Šengelnska zona obuhvata 26 zemalja i dosada je bilo uobičajeno da samo oni koji nisu državljani EU budu detaljno proveravani a njihovi podaci upoređivani sa bazom podataka kako bi se videlo da li imaju veze sa terorizmom ili kriminalo. Ta kontrola će sada biti proširena i na državljane EU.

Prema zaključcima usvojenim na sastanku, članice EU su se obavezale i da će se na osnovu brze identifikacije hitnih potreba i mogućih rešenja koja će do kraja godine saopštiti Komisija biti poboljšan sistem granične kontrole članica Šengena do marta 2016.

To, kako se navodi, podrazumeva elektronsku vezu sa relevantnim bazama podataka Interpola na svim prelazima na spoljnim granicama EU kao iautomatsko skeniranje putnih dokumenta.

U kontekstu trenutne migracione krize, članice EU su se obavezale da će vršiti sistematsku registraciju, uključujuhi uzimanje otisaka prstiju državljana trećih zemalja koji ilegalno uaze u zonu Šengena, bilo da su migranti iili tražioci azila, i vršisti sistematsku bezbednosnu konrtolu uz pomoć odgovaracjućih baza podataka poput SIS II (Informativni sistema Šengena) , Interpola i VIS (Vizni informativni sistem) i nacionalih policijskih baza, uz podršku Fronteksa i Europola.

Članice EU će ojačati kontrolu na spoljnim granicama koje su najizloženije posebno raspoređujući, kada to situacija bude nalagala, brze timove za intervenciju i policajce kako bi obezbedili sistematsku proveru i bezbednosnu kontrolu, navodi se u zaključcima.

Ministri su između ostalog odlučili da pojačaju policijsku saradnju a zemlje članice će obezbediti da nacionalne vlasti sistematski unose podatke o osumnjičenim stranim terorističkim borcima u SIS II.

Europol će, kako se navodi, formirati Evropski kontraterroristički centar (ECTC) 1. januara 2016. kao platformu pomoću koje zemlje članice mogu da poboljšaju razmenu informacija i operativnu saradnju u praćenju i istrazi stranih terorističkih boraca.

XS
SM
MD
LG