Dostupni linkovi

Uhapšen Dodikov kum Mile Radišić


Mile Radišić
Mile Radišić

Vlasnik firme "Grand Trejd" Mile Radišić koji je bio u bjekstvu u Srbiji, a koji je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora, javio se na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Tunjice. Radišić je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama banjalučke "Medicinske elektronike".

Potvrda o tome da je odbjegli Mile Radišić pokucao na vrata zatvora u Tunjicama pored Banjaluke kako bi izdržao kaznu na koju je osuđen stigla je iz Ministarstva pravde Republike Srpske. No, osim toga, portparolka tog ministarstva Sanja Džombić nije mogla dati više nikakvih detalja.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske obavještava javnost da je danas, 18.11.2015. godine, dobilo obavijest iz Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka da je osuđeno lice Radišić (Vid) Mile, primljen u ovu Ustanovu na izdržavanje kazne zatvora zbog počinjenog krivičnog djela iz člana 292. Stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske u vezi sa stavom 1. tačka a) i b) Zakona o tržištu hartija od vrijednosti i člana 347. Stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Republike Srpske", saopštila je Džombićeva.

Mile Radišić još krajem 2013. godine osuđen je na tri godine pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog toga što je manipulisanjem sa cijenama banjalučke Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio Republiku Srpsku za više od 550 hiljada evra. Javnosti je poznatiji po spornoj gradnji stambeno poslovnog objekta u banjalučkom Picinom parku u koji je uložio oko 35 miliona evra. U toj aferi nepoznato je porijeklo više od 50 miliona evra uloženih u gradnju. Mile Radišić bio je u bijegu od marta ove godine, a otkud i zašto baš sad da se preda, pokušala je izanalizirati ekonomistkinja Svetlana Cenić.

Prvo, sad će to skrenuti pažnju sa ovih drugih afera koje se otkopavaju. Drugo, Mile Radišić ima sužen manevarski prostor i u Srbiji, jer, neke stvari ni Beogradu ne odgovaraju. Treće, vrlo brzo će on izaći iz zatvora. Usput, nadgledaće oni njega da ne bi slučajno progovorio. Veće su šanse da on progovori u Beogradu o mnogim stvarima nego dok je u Banjaluci i na Tunjicama”, navodi Cenićeva.

Slučaj Radišić je i poraz pravosudja jer se on sve do danas krio u Srbiji, a da institucije ni republike srpske ni bosne I hercegovine nisu podnijele zahtjev za njegovo izručenje, kaže Svetlana Cenić

“Ako je on sam došao ovde, a nije ga niko zaustavio ni priveo, to znači da nikada u stvari poternica nije bila ni raspisana, u protivnom neko bi reagovao na granici. Čovek sam se vratio, došao na kapiju rekao 'dobar dan..', sve je organizovano, znači nije bilo poternice, to je u dogovoru urađeno sve”, kaže Cenićeva.

U posljednje vrijeme Radišić se i jeste oglašavao putem medija najavljujući da će objaviti informacije od kojih će mnoge zaboljeti glava. Izjavljivao je i mu prijete smrću. Radišić se pojavio i u nedavno objavljenom tajno snimljenom audio snimku u kome je detaljno objašanjavao poluge korupcije u vlasti, direktno prozvavši ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju i tajkuna Mladena Milanovića Kaju kako planiraju kupiti Novu banku. Radišić je i u kumovskim vezama sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG