Dostupni linkovi

Slovenija ne zatvara granice


Slovenija neće zatvariti svoje granice, ali će u saradnji sa susjednim državama preduzeti sve mjere za regulisanje protoka izbjeglica i migranata, poručeno je danas sa redovne konferencije za novinare Ureda slovenačke vlade za komunikaciju.

Slovenija će, kako se navodi u saopštenju Ambasade Slovenije u Beogradu, preuzeti sve mjere za regulisanje protoka migranata na osnovu raspoloživih kapaciteta i uzimajući u obzir koliko migranata može da prihvati, ali te mjere ne znače zatvaranje granica.

U Sloveniju je do sada ušlo više od 221.000 migranata, a samo juče oko 4.140, navodi se u saoštenju.

Poslije terorističkih napada, koji su se u petak dogodili u Parizu i koji su otvorili niz pitanja o potrebi zaoštravnja mjera bezbjednosti, slovenački premijer Miro Cerar rekao je da stepen bezbjednosne ugroženosti u Sloveniji trenutno nije povećan.

On je naglasio da nadležni organi Slovenije nadziru granične prelaze i ne dozvoljavaju prelaz nikome za koga smatraju da predstavlja sigurunosnu pretnju, a sarađuju i sa službama drugih zemalja.

Cerar se osvrnuo i na pitanje postavljanja ograda na graničnom prijelazu i rekao da se time samo usmerava protok ljudi, a da cilj ograde nije da ona zagradi Sloveniju sem, kako je istakao, u slučaju krajnje nužnosti.

XS
SM
MD
LG