Dostupni linkovi

Susret Novalića s predstavnicima Svjetske banke


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine najavio je sastanak s predstavnicima Svjetske banke radi kreditiranja. Sastanak bio trebao biti održan u utorak.

Istakao je da Svjetska banka reagira nakon Međunarodnog mone­tarnog fonda (MMF).

"Budući da smo započeli pregovore s MMF-om, sada otvaramo i ta vrata. Na raspolaganju za raz­govor bit će nam onoliko lju­di koliko hoćemo, vjerovatno četiri zamjenika direktorice MMF-a Christine Lagarde", kazao je Novalić u intervjuu za Faktor, govoreći o boravku u Washingtonu na okruglom stolu na Univerzitetu Johns Hopkins, povodom godišnjice potpisiva­nja Daytona.

Kazao je da će na tom skupu biti mnogo govora o Reformskoj agendi. Ona je, naveo je, papir koji je nastao, koji se tiče BiH i EU-a.

"Sada je ideja da se Washington oficijelno upozna s tim doku­mentom, onako kako je mi tumačimo. Drugo, imat ćemo na marginama tog skupa sastanke i s kongresmenima koji pokri­vaju jugoistočnu Evropu, a i uže, Balkan", naveo je Novalić.

Upitan da prokomentira poslovnu klimu i najavljeno njeno kreiranje kazao je da je ona neizo­stavno pitanje koje prati rad svake vlade koja se zaklinje u ekonomski rast.

Istakao je da poslovna klima u najširem smislu po­drazumijeva ono što se vidi kao okruženje jed­nog poslodavca.

XS
SM
MD
LG