Dostupni linkovi

Poljska će primati zahteve za azil, ali ne mora da ih odobrava


Poljska prema medjunarodnim konvencijama mora da primi zahtev za azil, ali nema uopšte obavezu da ga odobri, dok će i najmanja senka i u biografiji izbeglice biti dovoljna da zahtev bude odbijen, najavio je novi šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

"Apsolutni kriterijum u odlučivanju o ljudima koji bi da se dosele u Poljsku biće bezbednost. Nema takvog kompomisa koji bi mogli da sklopimo na račun bezbednosti Poljske. Bilo kakva senka na njihovoj biografiji eliminisaće ih", rekao je Vaščikovski poljskoj televiziji TVN24.

Nakon terorističkih napada u Parizu, gnev Poljaka okrenuo se protiv izbeglica, a nova poljska vlada premijerke Beate Šidlo koju će predsednik Poljske Andžej Duda imenovati u ponedeljak traži način da se izvuče iz obaveze prihvatanja nekoliko hiljada izbeglica po kvotama kako su odlučili ministri unutrašnjih poslova članica Evropske unije u septembru.

"Odluke o relokaciji izbeglica u sve zemlje EU koje smo kritikovali i dalje obavezuju. U svetlu tragičnih dogadjaja u Parizu ne vidimo političke mogućnosti da se sprovedu. Poljska mora da očuva potpunu kontrolu nad svoji granicama i nad politikom azila i migracije", kazao je u subotu ministar za evropska pitanja Konrad Šimanjski.

Izjava je naišla na negativan odjek u Briselu i starim članicama EU i novi šef poljske diplomatije Vaščikovski precizirao je sada da će Poljska, kao što su na tome od početka insistirale i Češka i Slovačka, proveravati sama da li konkretni izbeglica predstavlja za nju rizik po bezbednost, dok azil nije dužna da odobri.

"Zbog medjunarodnih obaveza ne možemo da odbijemo da uzmemo u razmatranje zahtev za azil. To ne znači automatsko priznavanje političkog azila. Bilo kakve sumnje, bilo kakva senka na biografiji ići će na štetu azilanta", rekao je Vaščikovski.

Novi poljski ministar inostranih poslova naglasio je da su francuske obaveštajne službe medju najboljima na svetu i imaju iskustvo decenija borbe protiv terorzima, pa ipak nisu uspele da garantuju bezbednost Francuzima.

"Zar mi možemo da budemo bolji?", kazao je Vitold Vaščikovski.

XS
SM
MD
LG