Dostupni linkovi

Mirno na graničnom prijelazu Harmica


Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu sa Slovenijom, Harmica, u četvrtak ujutro je mirno, a očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na toj lokaciji biti jedna od tema današnjeg susreta dvoje predsjednika.

Slovenija je u srijedu upozorena da je žičanom ogradom koju je počela postavljati uzduž zelene granice prešla na hrvatsku stranu, što su u Ljubljani negirali.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je da Slovenija još nije primila protestnu notu koju je uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te da Slovenija ogradu postavlja na slovenskom teritoriju, ali da njome ne prejudicira granicu.

"Tehničke prepreke postavljamo na slovenskem ozemlju, izbjegavajući pri tome sporne zone, ne želimo konflikt, a isto očekujemo od hrvatske strane", rekla je slovenska ministrica kasno u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako bi Hrvatska unatoč tome počela uklanjati žicu, reakcija Sloveniije bila bi ovisna od stanja na terenu, kazala je Žnidar.

XS
SM
MD
LG