Dostupni linkovi

U Preševu od jutros restraciju čeka između 3.000 i 4.000 izbjeglica


Prema procjenama Crvenog krsta, u Prihvatnom centru u Preševu danas je tamo između 3.000 i 4.000 ljudi koji čekaju da se registruju, odnosno da od policije dobiju potvrdu o namjeri da zatraže azil u Srbiji.

Zahtjev da dobiju azil izbjeglicama i migrantima daje pravo legalnog boravka u Srbiji u naredna tri dana, kao i legalnog tranzita.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi izjavio je za agenciju Beta da je Crveni krst od ponedjeljka dijelio po oko 4.500 besplatnih obroka dnevno, ali i da se obroci dijele prema određenom kriterijumu, te da ih najprije dobijaju djeca, žene i bolesni.

Prema njegovim riječima, ukupan broj izbjeglica koje su u posljednja tri dana prolazile kroz Prihvatni centar u Preševu bio je veći od 5.500 dnevno.

"Bilo je zatišje u petak, subotu i nedjelju kada smo imali po 300, 400, 500 izbjeglica dnevno, ali od ponedjeljka se njihov broj vratio na po više hiljada dnevno. Izbjeglice se ne zadržavaju u Preševu, kada dobiju papire odmah idu prema Šidu", kazao je Ahmeti.

Ahmeti je dodao da u Preševo i dalje iz Makedonije dolazi veliki broj porodica sa malom djecom, zbog čega je Crvenom krstu potrebna pomoć u dugotrajnom mlijeku.

XS
SM
MD
LG