Dostupni linkovi

Preminuo bivši nemački kancelar Šmit


Bivši nemački kancelar Helmut Šmit preminuo je danas u 97. godini, rekli su lekari za agenciju DPA.Šmit je bio na čelu nemačke vlade od 1974. do 1982. Kao ministar finansija od 1972. do 1974. uveo je finansijske mere kojima je učvrstio nemačku marku i ojačao ekonomsku poziciju Nemačke u svetu.

Takođe se zalagao za političko ujedinjenje Evrope. Šmit je od 1968. do 1984. bio potpredsednik Socijaldemokratske partije (SPD), ali nikada nije bio na čelu te stranke.

Od 1953. do 1962. i od 1965. do kraja 1986. bio je poslanik SPD-a u nemačkom Bundestagu.

Šmit je postao kancelar Zapadne Nemačke 16. maja 1974. godine posle ostavke Vilija Branta zbog skandala koji je izbio kada je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom agent istočnonemačke tajne službe.

Svetska ekonomska recesija bila je glavna briga Šmitove vlade.

Iako je bio socijaldemokrata, Šmit je počeo da radi po konzervativnim načelima. Popravio je odnose između Nemačke i Francuske i postao dobar prijatelj tadašnjeg francuskog predsednika Valerija Žiskara D'Estena.

Šmit je ostao kancelar posle izbora 1976. godine. Odobrio je antiterističkoj jedinici GSG9 da se 1977. godine u Mogadišu obračuna s teroristima koji su oteli avion kompanije Lufthanza. Zbog te odluke s dobrim ishodom Šmit je dobio pohvale i u Nemačkoj i inostranstvu.

Svoju političku budućnost bio je vezao za širenje NATO-a, posebno posle sovjetske invazije u Avganistanu. Bio je primoran da podnese ostavku 1. oktobra 1982. godine nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi. Njega je nasledio Helmut Kol iz Hrišćansko-demokratske unije.

Bio je jedan od urednika nedeljnika Cajt, a kasnije i njegov direktor. Šmit je bio poslanik do 1987. godine. Godinu dana kasnije postao je jedan od osnivača komiteta koji je podržavao Evropsku monetarnu uniju i stvaranje Evropske centralne banke.

Prema nekim istraživanjima, Šmit spada među najveće i najuticajnije nemačke političare.

XS
SM
MD
LG