Dostupni linkovi

Orić traži od Haškog suda zaštitu i prekid procesa u BiH


Obrana zapovjednika Armije BiH Nasera Orića zatražila je od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da naredi sudu Bosne i Hercegovine obustavu procesuiranja protiv njezinog klijenta, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile predmet njegovog prijašnjeg haškog suđenja te da kao takve ne mogu biti predmet ponovnog procesa, javlja dopsinik RSE.

„Zahtjev je upućen nakon odbijanja prigovora na BiH optužnicu 5.listopada (ove godine). Prevođenje optužnice i još nekog materijala je zahtjevalo određeno vrijeme.“, stoji u drugom po redu zahtjevu za zaustavljanjem procesuiranja pred domaćim sudom potpisanog od strane odvjetnice optuženog Vasvije Vidović.

Podsjetimo, ratni zapovjednik jedinica Armije BiH u Srebrenici uhićen je polovicom ove godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine (ubojstva pojedinih zarobljenika) počinjene u selima kod Srebrenice i Bratunca.

Ubrzo je izručen u BiH, gdje je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja za zločine za koje njegova obrana tvrdi da su bili predmet suđenja na Haškom sudu koji je Orića 2008.godine oslobodio krivnje u drugostupanjskoj presudi, a nakon što je 2006.godine u prvostupanjskoj osuđen na 2 godine zatvora zbog zapovjedne odgovornosti pri nekažnjavanju počinitelja zločina.

XS
SM
MD
LG