Dostupni linkovi

Svjedok iz DB : Nisam znao da je Ćuruvija tajno praćen


Nekadašnji pomoćnik načelnika Državene bezbjednosti (DB) Branko Crni rekao je na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da nema direktna saznanja o tom ubistvu.

Optuženi za ubistvo Ćuruvije su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić, kao i Milan Kurak koji je u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Crni, koji je u vrijeme ubistva bio načelnik Odeljenja DB-a za kontraobaveštajnu zaštitu državnih organa i organizacija, rekao je da nema nikakva neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije, pa čak da nije znao ni da je Ćuruvija tajno praćen.

"Kao pomoćnik načelnika Resora nije bilo moje da se bavim pojedinačnim slučajevima, već da sagledavam kompletnu bezbjednosnu situaciju", objasnio je Crni odgovarajući na pitanja tužioca.

Za ubistvo je, kako je naveo, saznao iz medija, a dalje je o tome informisan preko radnih sastanaka Komisije koju je formirala služba radi ispitivanja vjerodostojnosti izvještaja o praćenju Ćuruvije.

Crni je odgovarajući na pitanja potvrdio da je u dobrim odnosima sa Radonjićem kojeg poznaje od srednje škole i kome je vjenčani kum.

U nastavku suđenja svjedočiće aktuelni državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević, koji je u vrijeme ubistva Ćuruvije bio Radonjićev zamenik.

Nakon petooktobarskih promena Nikčević je bio koministar policije, a posle je postavljen za direktora državnog preduzeća za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

Ćuruvija, koji je bio vlasnik i urednik listova Nedeljni telegraf i Evropljanin ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradu.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a za Kurakom je raspisana međunarodna potjernica.

XS
SM
MD
LG