Dostupni linkovi

Wigemark: Važan trenutak za reforme u BiH


Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas, učestvujući na prvom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, da je sada važan trenutak za reforme u BiH.

Obraćajući se parlamentarcima iznio je stav da je evropska budućnost BiH sada mnogo bliža nego što je to ikada prije bio slučaj, a pozvao je i učesnike današnjeg sastanka da se aktiviraju u nadzoru i kontroli nad provođenjem obaveza iz Reformske agende.

Podsjetio je da su osnovne stvari na kojima se treba raditi provođenje socijalno-ekonomskih reformi uključujući javne finansije, reforme u oblasti socijalne zaštite i penzionog sistema, a posebno tržišta rada.

Govoreći o potrebnoj reformi pravosudnog sistema, Wigemark je iznio podatak da je trenutno u BiH tri miliona krivičnih djela koja sudovi nisu do kraja procesuirali, a neki od njih se mogu riješiti uz pomoć arbitraže. K

ao još jednu važnu oblast za provođenje reformi istaknuo je reformu javne uprave kako bi javna administracija bila bolja i efikasnija te je podvukao da BiH ima najveći javni sektor u regionu.

"Osim reformi potrebno je uspostaviti dobru koordinaciju o pitanjima evropskih integracija. To će biti od velikog značaja da bi BiH ostala na putu evropskih integracija te u pogledu razrade strategija", zaključio je Wigemark.

XS
SM
MD
LG