Dostupni linkovi

Švedska traži od EU premještanje dijela migranata sa njene teritorije


Švedska će tražiti od svojih evropskih partnera da se preseli dio od desetina hiljada migranata koji svakog mjeseca stižu na njenu teritoriju, rekao je danas švedski premijer Stefan Leven.

"Vlada traži preseljenje izbjeglica iz Švedske" i njihov prihvat u druge zemlje članice, napisao je Leven u emailu u koji je agencija France press imala uvid.

On je rekao da je Švedska dugo preuzimala veliku odgovornost u odnosu na druge zemlje EU i sada je u izuzetno teškoj situaciji i da je "vrijeme da druge zemlje prezmu svoj dio odgovornosti".

Leven koji je danas u Stokholmu razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom nije naveo broj izbjeglica koje bi Švedska željela da budu premješteni u druge zemlje Unije.

Medjutim Švedska će tražiti da se i na nju primijeni evropski plan o "relokaciji" 160.000 migranata iz centara gdje se oni identifikuju i registruju po dolasku u Italiju i Grčku.

Stokholm smatra da zaslužuje da dobije dio kvote od 54.000 ljudi koje se odrekla Mađarska kada se isključila iz tog mehanizma, rekao je Leven.


XS
SM
MD
LG