Dostupni linkovi

Cipras: Solidarnost kreditora, kao što je Grčka s izbjeglicama


Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova zemlja preuzela "odgovornost iznad svojih mogućnosti" u prihvatanju velikog broja izbjeglica koji dolaze u Evropsku uniju, dok sama prolazi kroz finansijsku krizu.

Poslije razgovora s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, Cipras je rekao da je finansijska kriza izazvala "humanitarnu krizu" u zemlji i da njegova vlada želi da evropski kreditori pokažu "istu solidarnost" kao što je Grčka pokazala prema izbjeglicama.

Evropski komesar za finansijska pitanja Pjer Moskovisi naznačio je danas u Atini, na drugoj konferenciji za novinare, da nije vjerovatno da će EU ublažiti uslove za Grčku.

Uslovi paketa pomoći kreditora se moraju ispuniti i "ništa ne smije dovesti do ublažavanja reformi", rekao je Moskovisi.

Moskovisi je rekao da bi Grčka ponovo mogla ostvariti privredni rast u drugoj polovini 2016, ali da još mnogo toga treba uraditi u reformama koje je Atina povećala za dobijanje trećeg paketa pomoći u vrednosti od 86 milijardi eura.

XS
SM
MD
LG