Dostupni linkovi

Moskva traži dogovor o opozicionim grupama u Siriji


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas nadu da će biti postignut dogovor o listi sirijskih opozicionih grupa koji treba pozvati na mirovne pregovore pod okriljem UN.

Moskva se ranije žalila da nema sporazuma sa međunarodnom koalicijom koju predvode SAD o tome ko u Siriji može biti proglašen kao legitimna opozicija.

Lavrov je novinarima u Moskvi rekao da se nada dogovoru o sirijskim opozicionim grupama, kao i o listi ekstremističkih grupa koje "neće biti zaštićene primirjem" koje bi moglo biti proglašeno u jednom trenutku.

Sa šefom ruske diplomatije danas je u Moskvi razgovarao izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura koji je prethodno boravio u Damasku.

De Mistura je pozvao bliskoistočne i zapadne države da iskoriste svoj uticaj na različite opozicione grupe koje podržavaju u Siriji "tako da te grupe dođu na političke razgovore s konstruktivnom platformom".

On je rekao da su UN spremne da budu domaćin razgovora vlade predsjednika Bašara el Asada i opozicije "odmah".

Rusija i zapadne zemlje su prethodnih nekoliko sedmica u intenzivnim diplomatskim razgovorima s ciljem da se nađe političko rješenje za Siriju u kojoj je od 2011. u građanskom ratu ubijeno 250.000 ljudi.


Preporučujemo

XS
SM
MD
LG