Dostupni linkovi

Pariz: Generalna konferencija UNESCO


U Parizu danas počinje dvosedmično zasjedanje Generalne konferencije UNESCO-a na kome će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog savjeta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će 4. novembra učestvovati u debati o generalnoj politici UNESCO-a, a prema njegovim riječima, glasanje o prijedlogu za članstvo Kosova moglo bi biti na dnevnom redu oko 9. novembra.

Izvršni savjet UNESCO-a podržao je 21. oktobra zahtjev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. Način odlučivanja u Generalnoj konferenciji je drugačiji nego na Izvršnom savjetu koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom.

Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u UNESCO, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju.

Za razliku od toga Generalna konferencija ima 195 država od kojih je 111 priznalo Kosovo, 84 nije, a o prijedlogu se odlučuje dvotrećinskom većinom.

XS
SM
MD
LG