Dostupni linkovi

Sedam miliona eura pomoći EU za izbjegličku krizu u Srbiji


Srbija je danas od Evropske unije dobila pomoć od sedam miliona eura za rješavanje izbjegličke krize, prije svega za povećanje smještajnih kapaciteta, nabavku opreme i ljudske resurse.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je ugovore o direktnoj bespovratnoj pomoći Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i organizacijama civilnog društva HELP (Hilfe zur Selbsthilfe), ASB (Arbeiter Samariter Bund) i Danski savjet za izbjeglice (DRC).

Devenport je istakao da je EU potpuno posvećena saradnji sa Srbijom u izbjegličkoj krizi i da Srbija ima veoma bitnu ulogu.

"Jako mi je drago što smo uspjeli po ubrzanom procesu da zaključimo ova četiri ugovora, koji predstavljaju podršku svim naporima Srbije u suočavanju s izbjegličkom krizom. Samo zajedno možemo da riješimo ove zajedničke izazove i probleme", izjavio je Devenport posle uručenja ugovora.

Komesarijat za izbeglice i migracije dobiće 1,5 miliona eura za jačanje operativnih kapaciteta za zadovoljenje potreba izbeglica i migranata i povećanje kapaciteta za koordinisanje pomoći koju nude prihvatni centri.

Tri granta od po milion eura dodeljena su organizacijama HELP, ASB i DRC za jačanje kapaciteta za pomoć nadležnim organima u pružanju usluga u cilju efikasnog upravljanja migracionim tokovima.

Delegacija EU u Srbiji će za nabavku opreme, vozila i drugih sredstava za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Komesarijat za izbjeglice i migracije obezbediti 2,5 miliona eura. Prve isporuke se očekuju krajem ove godine.

Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je da će pomoć EU omogućiti da se pokrije veoma veliki dio troškova koji je bilo "teško, možda i nemoguće obezbijediti iz domaćeg budžeta".

Ugovore su primili i direktor ASB-a za Srbiju Gordan Velev i regionalni koordinator za Crnu Goru i Srbiju organizacije HELP Klaus Mok (Mock).

Paket pomoći potiče iz posebne mjere koju je Evropska komisija usvojila 7. oktobra.

Direktorat EU za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) takođe je izdvojio dodatnih 8,5 miliona eura za humanitarnu pomoć Srbiji i Makedoniji.

Prošle sedmice Evropska investiciona banka je donirala pet miliona eura za Fond za migrante i izbjeglice koji je nedavno formirala Razvojna banka Savjeta Evrope.


XS
SM
MD
LG