Dostupni linkovi

Zvizdić: Vučić će u Sarajevu biti dočekan uz sve počasti


Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije imat će izuzetno veliki značaj i uticaj na razvoj daljnjih odnosa, poručio je u Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH uoči sjednice dvije vlade koja će se održati u srijedu, 4. novembra.

"Ona je važna i u institucionalnom, ali svakako i u simboličnom smislu. Kada je u pitanju institucionalni segment onda govorimo o dvije države koje su susjedi, pripadaju istoj regiji, nalaze se u predvorju Evropske unije, snažno su se opredijelile za evropske integracije i u konačnici dvije države koje su i historijski, višeznačno i konačno i ekonomski izuzetno sadržajno povezane. Jedna drugoj smo jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera" kaže Zvizdić.

Takođe je naveo da je puno različitih segmenata koji govore o izuzetno velikoj važnosti održavanja ove sjednice u toku koje ćemo riješiti dio bilateralnih pitanja koja su se postavljala između dvije države u zadnjih nekoliko ili par desetina godina.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da je prije svega važan i drugi, simbolični značaj, a to je da to treba prerasti u jednu vrstu matrice saradnje zemalja koje su prvi susjedi kako bi se sva pitanja preventivno rješavala, sasvim otvoreno razgovaralo o problemima i o otvorenim pitanjima koji bi mogli dugoročno pokrivati strategije zajedničke saradnje ne samo unutar dvije zemlje nego i na trećim tržištima.

Ovakve sjednice, navodi Zvizdić, trebaju postati praksa, biti matrica saradnje zemalja u regionu. Najavio je da se planiraju slične sjednice održati i sa Vladom Crne Gore, a poslije izbora i sa Vladom Republike Hrvatske. S obzirom da BiH ima određeni broj otvorenih pitanja sa Hrvatskom oni će biti razmotreni, kao i mogućnosti daljeg razvoja dobrosusjedske, ekonomske i svake druge saradnje.

XS
SM
MD
LG