Dostupni linkovi

UN: Katalonija nema pravo na samoopredijeljenje


Ujedinjene nacije smatraju da španski region Katalonija nema pravo na samoopredjeljenje, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Španija je nezavisna i suverena zemlja koja obuhvata region Kataloniju. Španija je kao takva primljena u UN i djeluje unutar međunarodne zajednice", rekao je generalni sekretar u intervjuu za četiri španska dnevnika "Pais", "Mundo", "ABC" i "Vangardiju".

Ban Ki Mun je naglasio da UN ne priznaju Kataloniju kao neautonomnu teritoriju koja bi mogla da ostvari pravo na samoopredjeljenje.

"Kada govorimo o samoopredjeljenju, određene oblasti priznaju UN kao neautonomne teritorije, ali Katalonija ne spada u tu teritoriju. Pozitivni aspekt Španije jeste to što poštuje raznolikost - kulture, jezika, tradicije", dodaje generalni sekretar UN.

Stranke, koje zastupaju nezavisnost Katalonije od Španije, pokušaće da početkom novembra u regionalnom parlamentu usvoje rezoluciju kojom će zvanični objaviti početak otcjepljenja od Španije i formiranje nove republikanske države u roku od 18 mjeseci.

Separatisti su na izborima održanim prošlog mjeseca osvojili većinu poslaničkih mjesta u parlamentu Katalonije.

Međutim, španski premijer Marijano Rahoj juče je naglasio da će sve veće partije raditi zajedno na odbrani nacionalnog jedinstva od pokušaja otcjepljenja Katalonije.

XS
SM
MD
LG