Dostupni linkovi

Cipras: Uz udavljenu decu tone i evropska civilizacija


Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je danas "beskrajnu žalost" za nove tragedije migranata u Egejskom moru, ističući, međutim, da zapadne zemlje koje učestvuju u vojnim intervencijama na Bliskom istoku snose odgovornost za masovni priliv migranata u Evropu.

Cipras je, govoreći u parlamentu, optužio Evropsku uniju da nije sposobna da efikasno rešava tu humanitarnu krizu i da smrt migranata - sramoti Evropu.

On je dramatično upozorio da Egejsko more izbacuje na obale "ne samo mrtvu decu, već samu evropsku civilizaciju"!

"Stidim se zbog evropske nesposobnosti da se efikasno bori sa ovom dramom", rekao je grčki premijer.

"Suze koje se liju danas su licemerne, zbog mrtve dece izbačene na obalu ali i dece koja su na putu u izbeglištvo", naveo je Cipras uz zahtev da se "okonča ova humanitarna tragedija".

Na istoku Egejskog mora 21 osoba je izgubila život protekle noći kada su potonula dva broda prevozeći migrante i izbeglice iz Turske u Grčku. Prvi brodolom dogodio se kod ostrva Kalimnos u noći između četvrtka na petak i u njemu je stradalo 18 ljudi, a 138 migranata je spaseno, dok je drugi brod potonuo jutros nedaleko od Rodosa i utopilo se troje ljudi, a šest je spašeno.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine u Evropu je Sredozemnim morem doplovilo više od 704.000 migranata, od čega najviše u Grčku (560.000) i Italiju (139.500).

Organizacija navodi da je više od 3.200 ljudi poginulo pokušavajući da doplovi do Evrope.

XS
SM
MD
LG