Dostupni linkovi

Abas osudio Netanjahuovo povezivanju muftije i holokausta


Palestinski predsjednik Mahmud Abas kritikovao je izraelskog premijera Banjamina Netanjahua zbog njegovog nedavnog komentara da je palestinski verski vođa u vreme Drugog svetskog rata ubijedio Adolfa Hitlera da istrijebi Jevreje.

Obraćajući se Savetu za ljudska prava UN u Ženevi, Abas je tražio međunarodnu zaštitu Palestinaca, tvrdeći da je stanje ljudskih prava na palestinskoj teritoriji najteže od 1948. godine, kada je Izrael proglao nezavisnost.

Abas je osudio Netanjahuovu izjavu od prethodne sedmice, kada je rekao da je veliki muftija Jerusalima Hadž Amin al Huseini nagovorio Hitlera na holokaust, što je naišlo na oštre kritike i među jeverjskim učenjacima i stručnjacima za holokaust.

Abas je te tvrdnje takođe nazvao "lažnim, neistinitim i neosnovanim" i ocenio da koriste u političke svrhe i da se njima manipuliše osećanjima Jevreja u vezi s "najgroznijim zločinom poznatim u modernoj istoriji koji su počinili nacisti".

U Izraelu i na Zapadnoj obali u posljednjih mjesec dana u talasu nasilja ubijeno je 11 Izraelaca i 55 Palestinaca.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme dio Starog grada Jerusalima gdje se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se nalazi i džamija El Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

Abas je pozvao Savet bezbjednosti UN da uspostavi "specijalan režim međunarodne zaštite" palestinskog naroda.

"Želimo vašu zaštitu. Želimo zaštitu svijeta", kazao je Abas.

XS
SM
MD
LG